THURSDAY, AUGUST 18, 2022 - 08:50
 • Banja Vrujci bazeni

  Banja Vrujci bazeni

 • Hotel Vrujci

  Hotel Vrujci

 • Banji Vrujci smeštaj - apartmani sobe vile privatni smeštaj

  Banji Vrujci smeštaj - apartmani sobe vile privatni smeštaj

 • Vrujci Banja

  Vrujci Banja

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Banja Vrujci 2022

  Banja Vrujci 2022 - Uželeli ste se mirnog odmora, treba vam priroda i ništa više, hoćete samo da šetate po…

 • Banja Vrujci Bazeni

  Banja Vrujci bazeni velika pogodnost Banje Vrujci je što ima prirodno blago, lekovitu termalnu vodu, a samim tim i izvrsnu…
 • Banja Vrujci Smestaj

  apartmani sobe privatni smestaj vile hoteli vikendice
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Banja Vrujci Izletišta i okolina - Banja Vrujci

Banja Vrujci Izletišta i okolina – Šta posetiti u Banji Vrujci? Banja Vrujci u svojoj okolini ima atraktivna izletišta i preporučujemo Vam da ih uvrstite u obaveznu posetu. Banja Vrujci se nalazi na terenu od dve stenske strukturne celine mioničkog basena na severu i planine Maljen na jugu.
Pomeranjem je formiran prolaz u složenoj rasednoj zoni južnog dela mioničkog basena. Uticajem unutrašnjih sila i svojim procesima formiran je raznovrstan sastav stena, a spoljašnje sile rečnom erozijom i kraškim procesom formirale su dolinske oblike reljefa – rečne sisteme Toplice i Ribnice.

Prilikom obilaska okoline uživaćete u darovima prirode dok budete putvali ka istorijskim znamenjima.
Maljen, Medvednik, Jablanik, Povlen su šumovite planine sa puno proplanaka, livada i vidikovaca. To su rudne planine i završni su masiv Dinarskog planinskog sistema.

banja-vrujci-izletista

Memorijalni kompleks Vojvode Živojina Mišića, rodna kuća u selu Struganik.
Živojin Mišić je naš najveci vojni strateg u čuvenoj Kolubarskoj bitci čija se vojna doktrina izučava na vojnim školama širom sveta. Muzej je istorijsko-etnografskog karaktera u njemu je predstavljen njegov životni istorijat, poreklo, izuzetna karijera, doprinos u vojnoj nauci i td. Selo Struganik poznato je po tradiciji u obradi kamena peščara, zvanog struganički kamen (prirodni kamen) koji se svojim kvalitetom visoko rangira, tako da je ugrađjivan i u čuvenoj Bečkoj Operi.

Divčibare

Divčibare spada u najatraktivniju destinaciju zimskog i letnjeg turizma. Divčibare su vazdušna banja, koja blagovorno deluje na poboljšanje zdravlja ljudi. Pravi je raj za posetioce, ima veliku tradiciju koja dokazuje svojevrsne kvalitete ovoga kraja.

Povoljan geografski položaj daje karakterističnu klimu, koja raznim uticajima ima u vazduhu povećano prisustvo joda. Naš knjaz Miloš Obrenović je ovde boravio tokom svojih letnjih odmora.

Udaljen je od Valjeva 38 km. Divčibarska regija pruža se pravcem istok zapad od oko 25km, obuhvata delove planine Maljen i paninski centar Divčibare. Nadmorska visina je 980 m, a najviši vrh je Crni Vrh na 1098 m.

Padine su pokivene snegom 4 meseca godišnje. Ski staze su dužine 300m do 800m. Mnogi sportski tereni za sportove, teniski tereni, mini golf, trim staza, obeležene staze za hodanje i prostorni fitnes. Škola jahanja i škola skijanja.

Na Divčibarama se u toku cele godine održavaju različite manifestacije i to krajem maja “Beli narcis”, u okviru programa organizuje se izbor u lepoti za mis, teniski turniri, moto skup, izložbe cveća itd.

Početkom oktobra “Dani gljiva na Divčibarama” i u februaru “Zimski festival dečije rekreacije”.

Ravna gora

Ravna Gora se nalazi na planini Suvobor na 997m nadmorske visine na udaljenosti 25 km od Banje Vrujci. Na njoj su smeštena tri objekta: hram Sv.Velikomučenika Georgija, mauzolej generalu Draži Mihajloviću i šumska kuća.
Ravna Gora je poznata po istorijskim dešavanjima u toku Drugog svetskog rata. Na tim prostorima se nalazilo središte četničkog pokreta i štab generala Dragoljuba Mihajlovića.

U periodu od 8. do 12.maja održavaju se dani Ravne Gore, poklonjenje generalu Mihajloviću kada oko 100 000 ljudi poseti ovo mesto.
Mokra pećina se nalazi na Ravnoj Gori. U njoj izvire reka Graba, pećina je dužine 395m a visinska razlika je 16m, na nadmorskoj visini od 645m. Mokra pećina predstavlja najvredniji i najinteresantiji turistički potencijal Ravne Gore.

Ribnička pećina

Ulaz u Ribničku pećinu je u obliku trougla, visine 12 m, širine 25 m, dužine u nivou rečne vode. Nalazi se sa druge strane kanjona reke Ribnice koja obiluje lepim prirodnim amijentima, a reka je izuzetno bogata ribom pa je po tome dobila ime. U pećini živi oko petnaest vrsta slepih miševa, veoma retkih u Evropi.
Zbog lepote i retkosti Ribnička pećina zaštićena je kao prirodni spomenik.
Crkva Svetog Petra i Pavla (Manastir Ribnica) se nalazi u Ribnici, podignuta je 1907.god. na ruševinama manastira Ribnica koji je turska vojska palila tri puta. Kameni konak sa tremom potiče iz 18.veka. Ribnica, veruje se da potiče iz doba Nemanjića.
Sagrađena je škola odmah preko puta crkve, a građena je za vreme knjaza Miloša.

Mionica

Mionica je mali živopisni gradić od oko 3000 stanovnika. Udaljena je od Banje Vrujci 8 km. Kroz naselje protiče reka Ribnica koja je i dobila naziv po prirodnom bogatstvu ribom. Opština Mionica je vazan privredni i kulturni centar Kolubarskog regiona koji poseduje neophodne institucije.
Hram Vaznesenja Gospodnjeg je sagrađen 1856.god. i najstarija je građevina u varošici. U njoj se nalaze dela poznatih valjevskih slikara. Uloga crkvenog tornja je značajna jer je sa njega Vojvoda Živojin Mišić imao uvide tokom Kolubarske bitke 1914. godine.

Ljig

U Ljigu Vam predlažemo posetu Slavkovici ostatcima manastira Vavedenje u kom se predpostavlja da su dva sarkofaga iz XI veka, nadgrobni spomenici dva srpska vladara Despota Đurđa Brankovica i Stefana Bankovića.
Narodna predanja govore da je tu sahranjena i njegova žena Jerina. Ljig je mali gradić sa oko 3000 stanovika.

Manastir Bogovađa

Manastir Bogovađa nalazi se u blizini Mionice na 15-om kilometru od Banje Vrujci. Po predanju osnovao ga je slepi Grgur Branković i živeo u njemu do svoje smrti. Manastir sa crkvom Svetog Đorđa osnovan je 1545. godine, spaljen 1789. godine za vreme Kočine krajine, a narodni prvaci Hadži-Ruvim i Hadži-Đera su 1791-1794. godine podigli novu crkvu i konake.
U to vreme postaje jedan od važnijih središta otpora protiv Turaka. Godine 1805. bio je sedište srpskog Praviteljstvujuščeg sovjeta. Ponovo je spaljen 1813. godine i obnovljen 1816. godine uz pomoć Kneza Miloša. Na temeljima te crkve podignuta je 1852. godine nova.
U starom konaku smešten je Muzej I i II srpskog ustanka.
Pored manastira Hadži Ruvim je podigao česmu za koju se veruje da ima svetu vodu – “Bogova voda”, pa je po tome manastir dobio ime.
U unutrašnjosti crkve, na zapadnom zidu, nalazi se kamena ploča sa uklesanim imenima 320 srpskih ratnika iz okolnih mesta, izginulih u periodu od 1912. do 1918. godine. Od 1957. godine Bogovađa je ženski manastir.

Manastir Lelić

Manastir Lelić se nalazi na 33 km od Banje Vrujci, a 11km od Valjeva. Zadužbina je Vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Ovo mesto, hodočašce je osveštano, mošti Vladike Nikolaja su prenete iz Amerike i pohranjene.
Sagrađen je od sige i kamena u moravskom stilu, ima oblik krsta sa centralnog dela hrama sa kupolom iznad, ispred crkve se nalazi veliki zvonik i crkveni dom.
U porti manastira nalazi se kapela. Životopis je urađen po zamisli i bogoslovskom tumačenju Vladike Nikolaja. U krugu manastirskog kompleksa nalazi se muzej posvećen velikom prosvetitelju, Vladiki Nikolaju Velimiroviću. Bio je doktor filozofije sa Oksforda i jedan od najvećih naših umova koji je autor mnogih dragocenih dela. U manastiru postoji aktivna ikonopisačka radionica i duborezačka.

Manastir Ćelije

Manstir Ćelije se nalazi na području sela Lelić na levoj obali reke Gradac. Udaljen je od Banje Vrujci oko 33 km, a od Valjeva 5 km. Prema narodnom predanju manastir je ktitorstvo kralja Dragutina (1276-1282).

Drugo predanje kaže da je manastir podignut krajem XIV i početkom XV veka u vrema despota Stefana Lazarevića. Monasi ovog manastira su imali veliku istorijsku ulogu u dizanju bune protiv Turaka. Zbog toga je 1791.god. zloglasni paša Bušatlija zapilio Ćelije i trinaest crkava valjevskog kraja. Manastir Ćelije je obnovljen 1793.god. Manastir je bio vojna bolnica u toku Prvog srpskog ustanka tako da su ga turski vojnici ponovo zapalili 1810.godine. Ćelije su ženski manastir, u okviru njega postoji ikonopisačka škola monahinja i izdavačka delatnost.

Maljen

Maljen je dobio ime po čudesnom pomaljanju na horizontu, šumovit je sa mnogo lepih proplanaka, livada i vidikovaca. Prostire se pravcem istok-zapad u dužini od oko 30km južno od Valjeva. Najviši vrhovi Maljena su Kraljev sto (1.104 m/nv), Crni vrh (1.098 m/nvm), Stražara (1.061 m/nv), Golubac (1.056 m/nv), Paljba (1.051 m/nv), Velika pleća (1.037 m/nv), Veliko brdo (1.036 m/nv), Vlasovi (1.033 m/nv) i Zabalac (1.011 m/nv).

Rezetvati prirode na Maljenu koji su pod strogom zaštitom države su: Crna reka, Vražiji vir, Zabalac, Čalački potok.

Crna reka je prirodni rezervat sa površinom od ukupno 60 ha nazvan je po izvorištu i kanjonu Crne reke koje se nalazi u centralnom delu šumskog pojasa. Vodopad Skakalo, od 20m je drugi po veličini u Srbiji. Ovaj rezervat je takođe bogat florom i faunom sa vrlo atraktivnim reljefom.

Vražiji vir je rezervat koji se nalazi na planinskom vrhu Velika pleća. Vodopad Vražiji vir se nalazi na Crnoj kamenici. Površina rezervata je 29 ha sa stablima vrste beli bor, breza, bukva, jarebika, hrast kitnjak itd.

Zabalac je rezervat od 11 ha površine, nalazi izvorišnom delu reke Bela Kamenica, Sastojina je breze sa pojedinačnim stablima bukve, jele, belog i
crnog bora.

Čalački potok ima površinu od 3 hektara, bogat šumom, stablima jele i bukve, breze, smrče, belog i crnog bora, jarebike i td.

Rajac

U neposrednoj blizini Banje Vrujci su vazdušne banje Rajac i Divčibare.
Rajac ima čudesne lepote tako da su stari putopisci fascinirani nazivali je rajem na zemlji, taj izraz i nosi sam naziv.

Vazdušna banja, sa izuzetnom klimom koja je blagotvorna za revitalizaciju organizma. Atraktivno izletište se nalazi na 24 km od Banje Vrujci na nadmorskoj visini od 600m do 849m. Vrlo je bogat prirodnim lepotama, specifičnim oblicima reljefa i interesantnim hidrografskim elementima, raznim vrstama biljnog i životinjskog sveta.

Rajac ima u ponudi sadržaje seoskog turizma, manifestacije, sport i rekreaciju. Na Suvoboru je područje na kome se vodila čuvena Kolubarska bitka, pa je na Rajcu podignut spomenik u slavu junaka “1300 kaplara”, posvećen jednoj od značajnih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu nad austrougarskom vojskom.

U okviru održanja velike tradicije ovog podneblja sredinom jula meseca svake godine se održava vrlo interesantna manifestacija KOSIDBA NA RAJCU. Takmičari se bore za zlatnu kosu, koju dobija najbolji među njima.

Na Rajcu je poletna staza sa odličnim uslovima za paraglajdere. Rajačka pećina je dužne 286m, glavni kanal ima 106m. Dvorane osim pećinskih ukrasa imaju u pećini vodotokove koji grade mala jezerca i vodopade.

Na Rajcu se nalazi centar Saveza izviđača Srbije.

Petnica

Petnica je poznato internacionalno mesto. Petnica je poznata po naučno-istraživačkom centru koji ovde okuplja nadarene mlade naučnike i ljubitelje nauke iz Srbije i iz inostranstva. Petnička oblast sa Petničkom pećinom je idealna za posetu, sadrži sportski i rekreativni centar sa termalnim vodama i četiri bazena.

Manastir Pustinja je poznata pravoslavna crkva Uspenja Svete Bogorodice. Nalazi se na početku klisure koju je reka Jablanica urezala u ovdašnje planine – Pustinjsku klisuru. Manastir je potpuno neprimetan iz perspektive odakle se obično dolazi, te mnogi prosto prođu ovuda i ne znajući da postoji.

Okružen je gustom šumom što potpuno odgovara načinu života monaha. Crkva Vavedenja presvete Bogorodice je jedna od najbitnijih kulturnih i svetih spomenika. Poznata je pre svega po ikonopisu. Oslikavana je od 15. marta do 25. juna 1633. godine od strane igumana Janićija Bitojevića.

Brankovina

Brankovina je jedno od najpoznatijih i najlepših sela u ovom delu Srbije. Nalazi se 12 km severno od Valjeva i broji oko 580 stanovnika. Selo je proglašeno mestom od istorijskog značaja i pod zaštitom je Republike Srbije.

Brankovina je poznata i kao mesto gde je najveća srpska pesnikinja Desanka Maksimović završila osnovnu školu. Iako je bila rođena u obližnjoj Rabrovici, Desanka je uvek ostala posebno vezana za Brankovinu kojoj se često vraćala.

Crkva Svetih Arhangela koja je kao zaveštanje Mateje Nenadovića završena 1830. godine nalai se u Brankovini. Sadrži vrednu muzejsku kolekciju crkvenih predmeta, knjiga i istorijskih dokumenata iz 18. i 19. veka.

Znamenja koja treba razgledati su i rodna kuća Ljube Nenadovića, izgrađena 1826. i stara škola iz 1833. godine.